Single Blog

A 2019 évi tevékenységünkről szóló tájékoztatás, a végzett feladatok, elért eredmények ismertetése.

A 2019. év munkatervébe leírt feladatokat teljesítettük, s azon túl újabbakat is szerveztünk.

Kérem, hallgassátok meg bővebb beszámolómat az elvégzett munkánkról.

  • Talán a legrövidebbel kezdeném. A kézműves foglalkozásokat mind a saját, mind a közösségünk gyönyörűségére, tartottunk. Asszonyaink kézimunkáját dicsérik a rendezvényeink termének díszei is. Egy tervezett foglalkozás, mondhatnám, időhiány miatt elmaradt. Most nem volt adventi díszkészítés.
  • Örömmel kézműveskedtünk a nyári napközis táborokba, amikor mind a két héten palacsintaevő programot is tarthattak a tanárok. Természetesen nem csak a sütés, de az alapanyag is nyugdíjas tagjaink hozzájárulása volt.
  • A helyi kulturális – és egyéb rendezvényeken aktívan vettünk részt. Hősök Napja, Emlékezés a Doni áldozatokra, az I. világháború utolsó évére, a 100 évvel ezelőtt született Nagy Istvánra (klubunk néhai tagja volt) is emlékeztünk ezen alkalommal lánya támogatásával. Abdáról elszármazottak találkozója, Rákóczi nap, Összetartozás napja) Ezeket az emlékezéseket egyesületünk szervezte, bonyolította le. Emlékező beszédet Balogh Sándorné mondott, tagjaink közül verssel, a Dalárda pedig az alkalomhoz való énekekkel készült Szórádi Árpád zenei vezetésével. Az elszármazottak rendezvényt kezdetektől szervezzük, ebben benne van a műsor, kiállítások, vendéglátás. Nemzeti ünnepek emlékező műsorain, községi ünnepségeken szép számmal vettünk részt. A Dalárda vállalta az egyházi ünnepen–Húsvétkor, a Passió éneklését –az egyházközség két falujában, Abdán és Börcsön. Egyéb rendezvényeken is – mind itthon a faluban, mind meghívás alapján más falvak ünnepein is részt vettünk, hirdetve ezzel is a községünkben folyó eredményes kulturális- és közösségi életet.
  • Az Erzsébet programra egyénileg nyújtottak be tagjaink közül többen pályázatot, s nyertek üdülést. Nem csak pihentek, kirándultak, de sok ismeretet is szereztek más nyugdíjas egyesületek tagjaitól azok munkájáról, működéséről. Ezen tapasztalatokkal is bővítjük az egyesületünkben folyó munkát.
  • Évek óta gondozzuk, ápoljuk a temetőben nyugvó, régen elhalt volt abdai közéleti személyek sírjait. Évente kétszer biztosan –tavasszal és ősszel. Azokét, akiknek már nincs olyan hozzátartozójuk, aki a gondozást elvégezné. Ezzel a munkánkkal az önkormányzat segítségével hozzájárulunk a község temetői rendjének még méltóbb fenntartásához. 13 tagunk részt vett az őszi önkéntes napon a temetői munkában.

–    Tagjaink közül többen járnak a Nyugdíjas Egyetemre . A Pannon által negyedévente szervezett orvosi előadásokon is mindig részt veszünk.

–        Szép előadással zártuk az évet. Lanczendorfer Zsuzsa etnográfus, egyetemi tanár tartott az adventi ünnepkörről, a szokásokról, azok eredetéről előadást. Köszönjük a helyi könyvtárnak, Feketéné Szücs Juditnak a szervezést. Nagyon sokan örömmel emlékezhettünk gyermekkorunkra, a helybeli régi szokásokra. 

  • Februárban a Győri Rendőr-főkapitányság előadója – Borbély Vivien – Idősen biztonságban címmel tartott nagyon tartalmas és hasznos előadást. Az előadás megszervezését ezúton is köszönjük Szabó Zsolt polgármester úrnak.
  • Márciusban ünnepeltük, ünnepeltettük magunkat. Sikeresen rendezték meg férfitársaink a segítségünkkel a Nőnapot. Műsorral kedveskedtek a virágok mellett, és nagyon szép műsort adott Szórádi Árpád és Karsai Klára énekesnő kislányával, Julcsivall. Polgár-és alpolgármester urak szép rózsával köszöntötték a nőtagjainkat.
  • Likócson, a március 15-e, és Dalkörük megalakulásának 10. évfordulójának megünneplésén képviselte egyesületünket Balogh Sándorné, Horváth Vilmosné és Németh Endréné.
  • Május első klubnapján a férfi tagok, Pozsgai Győző, Kozma Lászlő, Farkas Lajps vezényletével köszöntötték a nagymamakorú édesanyákat.Nagyon jól estek mindannyiunknak kedves gesztusuk.
  • Kulturális előadásokat tartottunk többet is év közben. Így tartott előadást Horváth Ferenc muzeológus-könyvtáros kétszer is. Először közmondások tárgyában kutakodott ismereteink felől, majd Az idős kor derűje, meghittsége irodalmi művekben szólt mondandója.
  • Egészségügyi előadássorozat kezdődött az Önkormányzat és a Nyugdíjas Egyesület szervezésével. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház pályázat keretében hozta létre az egészségfejlesztési irodát. Az iroda közösségi egészségfejlesztési programokat szervezett. Sajnos ez abbamaradt, mert elvárták volna a 30-40 fő részvételét, amely, sajnos Abdán…?!
  • Októberben kezdődött a „Digitális nagyszülők program” a kultúrház nyugdíjas termében, mely a Deák Ferenc Közgazdasági Szakközépiskoláért Alapítvány mentorálásával folyik. „Régóta szeretne már megismerkedni közérthető módon személyes előadásokon oktató kisfilm és kiadvány segítségével a számítógép, az okos telefon, a videokamera, az egyéb digitális eszközök és programok használatával?”

Többen azonnal jelentkeztünk az ingyenes képzésre. Abdán 12 alkalommal lesz foglalkozás. Klein Szabolcs a Deák iskola tanára vezeti az órákat nagyon érthetően, nagy türelemmel, segítője, a szervező Takácsné Wachtler Hajnalka. Köszönjük a lehetőséget. Jelentkezni, bekapcsolódni még mindig lehet, és érdemes is! (Megjegyzem, termünk digitális felszereltségét minden előadó megdicsérte!)

  • Sport, sportolás: Férfitagjaink hetente hétfőn találkoznak, ezeken a napokon a sportolásé a főszerep. Sportágak: asztalitenisz és kártya. Utóbbi időben a kerékpározás is melléjük szegődött. Az elmúlt évben a tagság, – több éves hagyományt folytatva – férfiak és nők tekézni mennek tavasszal és ősszel Mosonszentmiklósra. Népes küldöttség járt tavasszal a miklósi kártyások meghívására is náluk. Nagyon jó játékkal, vidám hangulatban töltöttünk el egy szép délutánt Miklóson. Most ősszel jártak ők is Abdán. Eredménye az, hogy megegyeztünk, folytatjuk ezeket a találkozásokat.  „Örömtánc” szervezésében is aktívan vettünk részt, kezdetben a részvételünk is szép számú VOLT! Sajnos. Talán a pénz az oka, vagy az időhiány? Még nem derült ki pontosan. Szerencsére a faluból is vannak táncosok, így ez a gyógysportolási lehetőség nem maradt abba. Farkas Lajos is kezdett tornát tartani! Goricsánné Ila is felajánlotta a nyugdíjas tornát, aztán pár óra múlva…? Igazából ezek nem jöttek be! A Pannon szervezésében tavasszal –
  • május 24-én Győrött volt a sport olimpia. Az Olimpiai Sportparkban hat sportágban a Magyarországi Szenior Sportjátékok és Szeniortánc Találkozó résztvevői küzdöttek meg. Egyesületünkből Németh Ottó és Balogh Sándor neveztek asztalitenisz ágban. Tisztes helytállásukat jelzi, hogy a negyeddöntőbe jutottak. Túl a verseny izgalmain láthatták a szép létesítményt, részt vehettek a színpompás megnyitón, és sok ismeretséget kötöttek határon túli, erdélyi és szlovákiai magyarokkal is. Ősszel Bőnyben a sportnapon vettünk sikeresen részt szép számú küldöttséggel. (Első asztaliteniszben Németh Ottó, harmadik Balogh Sándor, az ötpróbában Szücs Gyula, Orbán Dezső, Obánné Marika, Horváth Vilmos, Horváthné Erzsi harmadik helyezést érték el.) A helyezések értékét adja, hogy 12 csapat – község nyugdíjas csoportjai 13-15 fővel vettek részt. Ugyancsak a Pannon szervezésében kártyabajnokságon indult kilenc tagunk, és a tisztes helytállás mellett egy első helyezéssel végeztünk. Szücs Gyula lett az ez évi bajnok. Férfitársunk, Farkas Lajos kerékpár túrákat szervez egyre nagyobb sikerrel, egyre több résztvevővel. Az útvonal kijelölésében és a túravezetésben Balogh Sándor a segítője. Novemberben Szücs Gyula javaslatára házi kártyabajnokságot szerveztünk elhunyt kártyázó tagjaink – Pintér István, Hegedüs László, Jakab Zoltán – emlékére.
  • évi kirándulásaink: Egész napos kirándulást szerveztünk Szlovéniába, Lendvára és környékére. (Gyógyító farm, orchidea farm, kilátó). Megálltunk oda útban Körmenden is, ahol Boldog Batthyány- Strattmann László életútját ismertük meg, és láthattuk személyes tárgyait is. Lendva előtt a kilátóban érdekes volt megtapasztalni azt is, hogy amely égtáj felé tekintünk, mindig más országra látunk rá. A Gyógyító farm arról híres, hogy a Föld energia sugárzása észlelhető ott. Ennek gyógyító hatásait érezheti meg az, aki több időt eltölt az adott helyen. A Orchidea farm pedig szinte leírhatatlan. Különleges szépségű, fajtájú virágok sokaságát csodálhattuk meg. Ezzel a szép emlékkel mentünk vacsorázni Rönökre, a Székely Csárdába mentünk, ahol kiadós adagokkal vártak bennünket. Késő este értünk szerencsésen haza sofőrünknek, Liszkai Imrének köszönhetően.
  • Július elején Bakonyba szerveztünk 3 napos túrát az ikrényi egyesülettel közösen. Ismerkedtünk Bakonybél építészeti látnivalóival, túráztunk is, szafariztunk a távolabbi gyönyörű természeti látnivalókhoz. Pl. „Gyilkos-tó, Remete-barlang. Az időjárás nem igazán fogadott bennünket kegyeibe, de nagyobb eső nélkül teltek el a napok. Közösen főztük a vacsorát Orbán Dezső vezetésével. Marika volt a segédje, a fő kiskukta. A 2020-as évben is szerveződik bakonyi túrázás.
  • A tavaly már jól bevált egynapos kirándulásunkat ebben az évben is folytattuk. A nyári hónapokban Székesfehérvár, Sárvár, Kőszeg volt az úti célunk. Fehérváron idegenvezetőnk tartalmas magyarázatából megismerhettük a múlt jeles építészeti emlékeit, történelmi eseményeit. Sárváron a várban fiatal vezetőnk nem csak az épületről, de a korról, a Batthyányiakról, korabeli szokásokról is mesélt. Az Arborétumban a hűvös fák alatt jó volt sétálni és megpihenni.
  • Kőszegre kissé kalandos úton jutottunk el, de megérte a kalandot. Az égiek itt kiadós záporral ajándékoztak meg bennünket, de utána szerencsére napsütésben nézhettük meg vezetőnkkel a belvárost, a várat. Nem részletezem külön, de mindenütt megtaláltuk a kellemes helyű vendéglőket, ahol megpihentettük fáradt és éhes testünket.
  • Budapesten márciusban a budai várban megnéztük a Nemzeti Múzeum kiállításai közül a gótikus művészet magyarországi kincseit, a 19. századi híres magyar festők képeit – köztük Szinnyei Merse Pál, Székely Bertalan, Paál László, Madarász Viktor, Munkácsi Mihály képeit is. Sétáltunk a várban, a Halászbástyán, gyönyörködtünk a szép kilátásban. Még egyszer jártunk Pesten. Az „Inkák kincse” című izgalmas kiállítást júliusban tekintettük meg. S hogy ne csak múzeum legyen a uticél, a Vásárcsarnokban is tettünk sétát.
  • Az Újvárosi esték szép előadásait néztük meg többször is az év elején Győrben, az Újvárosi Művelődési Házban.
  • Győri kirándulásokat is szerveztünk. Folytattuk sétáinkat Győr történelmi városközpontjában, ahol az épületek történetét, hozzájuk kapcsolódó eseményeket ismertük meg. Hagyomány az is, hogy közösségünk sétát tesz az adventi vásáron. Jó hangulatú délutánunk ez. Kis forralt bor fel is melegít, meg a vidám hangulatot is fokozza. Ai idén kimaradt az óriáskerekezés, mert szeles volt az idő.
  • Rendezvényeinkről
  • Március elsején vidám farsangolás, névnapozás volt. Köszöntöttük az első negyedévben névnapjukat és születésnapjukat ünneplő tagjainkat. Finom sütemények, nedűk mellett kellemesen telt a délután Az igazi meglepetés azonban a tánctanulás program volt. Radics János, az iskola, néptánctanára ún. Polgári táncokat tanított meg nekünk. Jó humorú táncmagyarázatain lelkesen tanultuk a különböző lépéseket. Végül kisebb táncház kerekedett a tanultakból.
  • Negyedik alkalommal szerveztük meg a dalkörök találkozóját novemberben, ahol nagy sikerű előadásokat hallhattak a faluból is szép számmal jelen lévő vendégek is. Első évben volt ez a tornaterem a helyszín. Remélni tudtuk csak, hogy leszünk olyan ügyesek, hogy „Színpad” is lesz, és el fogunk tudni helyezni 112 embert, akiket nem csak leültetni kell, hanem asztal! mellé is le kell ültetni őket. A találkozókon meg szoktuk vendégelni egymást, ami nem kis költséget is jelent egyben. Mi a takarékosság jegyében csak anyagköltséggel számolunk, a többit elkészítjük. Közös előkészítő munkák, szakácsnőink vezetésével pedig megy a főzés. Székek asztalok elhelyezése, pakolása a férfiak dolga, a terem tornaterem voltának elfelejtetése, a díszítés a hölgyek feladata. Itt voltak Tét, Likócs, Ikrény, Vaszar és Abda dalosai, tőlünk a segítők és a vendégek, kísérők. Végül örömmel dicsérhettük meg magunkat: ügyesek voltunk!
  • Nagy sikerrel szerveztük meg ebben az évben is a kistérségi találkozót a környező baráti nyugdíjas egyesületek részvételével. Az év folyamán egyesületünk képviseletében többen részt vettek a hasonló rendezvényeken Ikrényben, Öttevényen és Börcsön. A finom étel-és ital mellett  műsorral kedveskedtünk vendégeinknek, Hajnal Nikolett népdal-és nótaénekes műsorában gyönyörködhettünk.
  • Ebben az évben már tízedik alkalommal rendeztük meg advent második vasárnapján az „Adventi hangversenyt”, melyen az abdai Dalárda mellett Ikrény, Likócs, Máriakálnok, Tényő, dalkörei szerepeltek. Szinte azonnal, a kezdetekkor csatlakoztunk az abdai advent rendezvényéhez, kulturális programmal akartuk/és akarjuk ma is színesíteni a falu adventi eseményeit. Ebben az évben fellépett az Abdán tartózkodó Dér Zsolt is a szerbiai Csantavérről. Szép hegedűjátékában gyönyörködhettünk. A résztvevőket a műsor végén melegítő itallal, kis harapnivalóval kínáljuk, amit mi készítünk el. Ennek fő szponzora a II. Rákóczi Ferenc Kulturális Alapítvány, és ha étkezés, a kenyeret a Harnyas pékségtől kapjuk. Az önkormányzat rendezéseinkhez hol a helyszínt biztosítja – önkormányzati épület Civil része, hol a padokkal-asztalokkal és azok szállításával segíti a lebonyolítást.

 

Külön a DALÁRDÁRÓL

  • A Dalárda többször képviselte Abdát a környező falvak nyugdíjas és kulturális rendezvényein. Fellépéseivel is öregbítette ezzel falunk hírnevét.
  • Szerepeltünk – ha felkértek rá – a község ünnepein, ünnepségein is.
  • Énekkarunk részt vett Máriakálnok, Likócs, Ikrény községek rendezvényein. Ezen találkozások is előkészítették nyugdíjas egyesületeink tagjainak barátkozását. Dalos találkozókon vettünk részt. A Pannon Nyugdíjas Egyesület által szervezett Örökifjak Fesztiválon is énekeltünk, ahol eredményünk alapján december 5-én szerepelhettünk Pannonhalmán a Művészeti Gálán is. Sajnos nem indultunk 2019-ben a Ki Mit Tud verseny döntőjén anyagi okok matt.

Szerepeltünk a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által rendezett Szenior Dalkörök versenyén szeptember 3-án Balatonalmádiban, ahol ezüstminősítést szereztünk.

Jól esett augusztus 20-án a kapott elismerés, mellyel a Dalárda munkáját ismerte el a község. Természetesen ezt mi a rendezvényeinken nekünk segítő társaink felé is továbbítottuk.

  1. december 1én a Famulus hotelban tartott „Digitális nagyszülők” 3 napos előadás-sorozatának rendezvényén vasárnap szerepeltünk, ahol 30 perces műsorra kértek fel bennünket. Előadásunkkal nagy sikert arattunk a szép számú közönség előtt.

Itt is megköszönjük a Tűzoltó Egyesületnek is, a Sportkörnek is, hogy távolabbi utazásunkhoz a kisbuszt rendelkezésünkre bocsátják.

  • Támogatóink voltak a 2019. évben:

Abda Község Önkormányzata, Képviselő testületének tagjai: Dr Boros István, Csigó László, Fodor Richárd uraknak, Szalai Gabriella, Balogh Sándorné hölgyeknek külön köszönetünk, Harnyas István pékmesternek, Borsodi Péter Reál Bolt, Abdai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Abdai Sportkör, Abdai Polgárőrség, Abdai Hír-Lapok, az Abdai Horgászegyesület és a NeuRobit BT támogatását munkánkhoz.

  • Köszönöm az egyesület tagságának a közösségi programjaink megvalósításához nyújtott munkáját, segítségét. Hadd köszönjem meg Horváth Vilmosné Erzsinek a segítséget, a pontos, megbízható, lelkiismeretes, napra kész könyvelést.
  • december 30-án zárjuk, búcsúztatjuk az elmúlt évet, mely hozott szép sikereket, eredményeket is, de sajnos tagjaink temetésén a részvét, a gyász is kísért bennünket.
  • Fontos bejelenteni valóm: január 6-án a szokott időben du. 3 órakor itt a klubban találkozzunk,
  • Végül kívánok mindenkinek nagyon boldog, eredményekben, egészségben gazdag újesztendőt, előtte persze vidám óévbúcsúztatást!

                                                      Balogh Sándorné

                                                   az egyesület vezetője

Comments (0)

Post a Comment