Single Blog

Abdai Baráti Kör – „Gyöngyvirág” Nyugdíjas Egyesület 2010, végén

Évet zártunk június végi összejövetelünkön. Évet azért, mert mi is, -akár csak az iskolások – szeptembertől június végéig tartjuk kéthetente a foglalkozásokat, összejöveteleket. Az első félévről korábbi számban már beszámoltunk, most főként a második félév eseményeiről, történéseiről adunk hírt.

Továbbra is sikerrel működik az énekkar, – a Dalárda – melynek tagjai között szép számmal vannak egyesületünk tagjai. Vezetője Karsai Klára, kinek művészeti irányításával készülünk szép énekekkel a községi- és az egyházi ünnepekre, ünnepségekre, rendezvényekre. Próbáinkon jó hangulatban folyik a munka. Szívesen fogadjuk az énekelni szerető, a heti egy próbát vállaló kedves abdai férfiakat és hölgyeket a kórusunkba.

Minden negyedévben vidám összejövetelen ünnepeljük meg azon tagjainkat, akik névnapjukat tartották az adott időszakban. Ilyenkor bizony a fehér asztal mellett felcsendülnek a dalok, a nóták is. A főzés! Finom halászlét készítettek kétszer is „szakácsaink”, a júniusi összejövetelünkkor pedig finom sült hús illata is jelezte hollétünket.

A tavalyi évben volt a kürtöskalács készítésének, a sütésének a főpróbája. Némethné Anikó ötlete- és javaslata alapján, az ő szakmai útmutatásával megkezdte a munkát az egyesületi tagokból álló lelkes csapat. (Pintér Istvánné, Halász Zoltánné, Kozma Istvánné, Dömötör Imréné, Bálint Tiborné, Sárközi Árpádné, Németh Endréné, Balogh Sándorné, Szórádi Zoltánné, Domján Gáborné, Nagy Jenőné, Farkas Lajosné) Pozsgai Győző készítette el az első sűtőfákat, melyek száma az óta szépen gyarapodott Rigóné Tündi jóvoltából. Férfitagjaink (Nagy Jenő, Pozsgai Győző, Kozma Imre, Kozma László, Farkas Lajos és Balogh Sándor) további technikai újításai, ötletei nyomán pedig mára komoly sütőalkalmatosságaink is vannak. Sütöttük a kürtöst a lovasversenyen, a gyereknapon, a juniálison és a napközis tábor diákjainak is a szünidő kezdetekor.

Még a tavalyi év végén felvettük a kapcsolatot a péri nyugdíjas klubbal, volta náluk egyesületünk képviseletében. Tavasszal vezetőjüket és a tagságuk képviselőit láttuk vendégül. Meghívásukra május végén mi abdaiak nagy létszámmal vettünk részt Péren a két klub tagságának közös találkozóján. A vidám hangulatú, zenés délután nagyon jól sikerült. A közös éneklés, a tánc összehozta a klubtagokat. Ősszel visszavárjuk őket Abdára.

Kirándultunk Hévízre is. Végső célunk egy operett est megtekintése volt. Ezen az előadáson lépett fel karvezetőnk Karsai Klára is. Nagy sikerű, szép előadáson lehettünk ott, ahol kiváltképpen örömmel hallgattuk az ő előadásában az ismert, szép melódiákat. Az esti program előtt voltunk Tapolcán, ahol a tavas barlangban csónakáztak a bátrabb érdeklődők, a malom tónál pedig gyönyörű környezetben sétálgattunk. Hévízen volt ki a fürdőzést, ki a helyi, ki pedig a keszthelyi sétát választotta.

Sétánál maradva. Elhatároztuk, hogy egyesületünk győri látogatásokat szervez érdeklődő tagjainak és azoknak, akik szívesen csatlakoznak hozzánk. Nem mintha nem járnánk ott éppen elégszer! Nem biztos azonban, hogy a mindennapi ügyek intézése mellett nagy figyelmet szentelnénk a város nevezetességeinek, kulturális rendezvényeinek, történelmi eseményeinek. Első alkalommal a Rippl- Rónai József festményeiből rendezett kiállítást tekintettük meg. Út közben pedig a Városháza, a Vasútállomás épületeinek történetétről meséltem, a Baross út, a Kazinczy út építészeti emlékeit néztük meg. Remek tárlatvezetés mellett már sokkal figyelmesebben, értőbben néztük a kiállítás képeit.

Még egy élmény várt azokra, akik ezt a délutánt a kikapcsolódásnak szentelték. Ott lehettünk azon az ünnepségen, melyen a 90 éves Barsi Ernőt köszöntötték volt tanítványai, tisztelői, a város vezetői. (Az ő gyűjtési anyagából ismerhetjük falunk népdalait is.)

Egyesületünk férfi tagjai is,– és egyre több játékos kedvű abdai – heti rendszerességgel hódolnak mind a szellemi, (ulti, snapszli, sakk…) mind a fizikai erőnlétüket javító, erősítő ( asztalitenisz,  foci, kosár ) sportnak. Be lehet kapcsolódni, várják „foglalkozásaikra” a játékos kedvűeket.

A következő év programjait most tervezzük, állítjuk össze. Igyekszünk, hogy minél színesebbre, érdekesebbre sikeredjen. Várjuk egyesületünkbe azokat a kedves falunkbelieket, akik jó közösségi programokon vennének részt, szívesen beszélgetnek, nyitottak a közösségi élet felé. Őszi első összejövetelünk szeptember 6-án du. 3 órakor lesz a Községháza kistermében.

                                                      Balogh Sándorné

                                                   az egyesület vezetője

Comments (0)

Post a Comment