Single Blog

Az Abdai Hír-Lapok 1994. októberi számában jelent meg az alábbi visszaemlékezés id. Nádasi Gyula elmondása alapján.

„Végig nagy figyelemmel kísértem az Abdai Hírlapok több hónapon át megjelent rovatát, amelyben a II. világháború abdai áldozatainak életútját ismerhették meg az olvasók Balogh Sándorné írásain keresztül. Hiszen azokról szól, akikkel én valamikor együtt legénykedtem, dolgoztam, szóval jól ismertem őket. Azonban úgy érzem, nem lenne teljes a megemlékezés, ha megfeledkeznénk azokról az áldozatokról, akik idehaza, a bombázások szörnyűségeiben, vagy már „békeidőben”, közvetlenül a háború után itt, Abdán vesztették életüket.

(…) Kegyelettel gondolhatunk a sok névtelen és ismert áldozatra is.

 

 

Fazekas Lajos 1944. április 13-án a Vagongyár bombázásakor a Duna parton kapott halálos sebet, amikor az UVA gépek mélyrepülésben géppuskázták az odamenekült dolgozókat.

 

 

Herovics Kálmán Győr második bombázásánál vesztette életét.

 

 

  1. május 9-én Európában beköszöntött a béke, de a háború továbbra is szedte áldozatait. Falunkban is, mivel a menekülő német hadsereg az abdai határban a csíkoséri, a Holt-dunai dűlőket, valamint az akkori „Fekete Rigó” panzió, (jelenleg a Bavaria szálló) helyét aknamezővé változtatta.

 

 

Az 1945-ös nyár szomorú eseményekről emlékezetes az idősebb korosztály számára.  A mezőgazdasági munkák végzése közben aknára léptek, és a határban életüket vesztették: Kőműves János, Kovács Imre, Fekete Imre, Sík József, Somogyi Gyula, Kuti Gizella, Szabó Ignác, Szabó Erzsébet, Major József. Hősi halottak azok a magyar hadsereg katonái, tűzszerészei is, akik az abdai határ megtisztítására lettek idevezényelve.”

Abda község területén vesztették életüket a temetőnkben is nyugvó honvédek: Jámbor Ede, Kanizsai József, Scheffer György, Németh Géza, Vincze Elek.

 

Valamennyien a háború áldozatai. Kegyelettel kell rájuk is emlékezni, mert ők is a legdrágábbat, az életüket adták a II. világégés szörnyű éveiben.

 

 

 

 

 

 

Abda község II. világháborús áldozatai:

 

Angyal László

Ágh Ferenc

Ágh Ferenc

Bagarus János

Bagarus József

Blazovics Ferenc

Dani József

Dömötör Imre

 

Farkas Mihály

Fehér Lajos

Füzfa Ferenc

Gunyhó József

Horváth Károly

Hujber József

Jász János

Józsa István

 

Kolonics János

Kovács János

Kokas Flórián

Losonczi Mihály

Losonczi Imre

Magyar Béla

Molnár István

Nádasi Sándor

 

Németh Károly

Pozsgai András

Réger Pál

Sári Imre

Somogyi Béla

Sörös Ferenc

Szücs Ferenc

Virág Kálmán

 

(Foto:

https://int.search.myway.com/search/AJimage.jhtml?&n=78494f28&p2=%5EBSB%5Exdm096%5ETTAB02%5Ehu&pg=AJimage&pn=3&ptb=8CB18E4D-2E55-44BF-A9B2-0AA94512D8C3&qs=&searchfor=2.vil%C3%A1gh%C3%A1bor%C3%BA&si=EAIaIQobChMI0oS16uCC3AIViox3Ch02NANjEAEYASAAEgL6bPD_BwE&ss=sub&st=tab&tpr=sbt&trs=wtt&ots=1577641648145&imgs=1p&filter=on&imgDetail=true)

Comments (0)

Post a Comment